Genel

Evde Uyuz Tedavisi için 7 Öneri

Evde uyuz tedavisi için 7 öneri

Uyuz, semptomları yavaş seyrettiğinden teşhis edilmesi zor bir hastalıktır. Üstelik belirti gösterse dahi birçok birey sosyal kaygılar nedeniyle tedaviye başlamayı ve muayene olmayı geciktirir. Neyse ki bu hastalığın tedavisi, genellikle tıbbi yatış gerektirmediğinden ev ortamında rahatça uygulanabilir. Evde uyuz tedavisi doktorun reçete ettiği ilaçlara ek olarak doğal ve etkili diğer yöntemlerle de desteklenebilir. Peki, bu yöntemler nelerdir? İşte uyuz hastalığına yakalananların uygulayabileceği 7 öneri ve uygulanış biçimleri…

İçindekiler Tablosu

1. Evde Uyuz Nasıl Geçer?

Evde uyuz tedavisine başlamadan önce genel hijyen kurallarına dikkat etmek gerekir. Hastanın çarşafları, kıyafetleri ve kullandığı eşyalar yüksek ısıda yıkanmalı, kurutulmalı ve ütülenmelidir. Ayrıca hastanın bulunduğu ortam düzenli olarak temizlemeli ve diğer kişilerle fiziki temastan kaçınılmalıdır. Bunların ardından medikal ve destekleyici doğal tedavi yöntemlerinin uygulanması çok daha verimli sonuçlar sağlar. 

2. Sirkeyle Uyuz Hastalığı Tedavisi

Evde uyuz tedavisi için 7 öneri
Evde uyuz tedavisi için yapabileceğiniz şeylerden biri, iç çamaşırlarınız dahil her kıyafetinizi mutlaka ütüleyerek giymek olacaktır.

Kullanım alanı oldukça geniş ve tam bir şifa deposu olan sirkeyi uyuz hastalığı tedavisi için kullanabileceğinizi biliyor musunuz? Cildin pH dengesini değiştiren sirke, bu hastalığa karşı oldukça etkili doğal bir ilaçtır. Özellikle beyaz sirkenin sahip olduğu şu özellikler, hastalığın tedavisinde neden tercih etmeniz gerektiğini sizlere açıklayacak:

  • Barındırdığı malik asit ve antibakteriyel özellikleri sayesinde, ciltteki parazit ve bakterileri yok eder.
  • Cildin pH değerini yükselterek  akarların deri altında yaşamasını engeller.
  • Antiseptik etkileri sonucu deri döküntülerine uygulanarak uyuz kaynaklı yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.

Peki beyaz sirke uyuz tedavisinde cilde nasıl uygulanır? Aşağıdaki adımları takip ederek etkili sonuçlar alabilirsiniz.

  • İlk olarak bir bardak beyaz sirke ile bir bardak içme suyunu karıştırınız.
  • Bir parça pamuk yardımıyla kaşınan bölgelere 5 dakika boyunca masaj yaparak hazırladığınız karışımdan sürünüz.
  • Biraz bekledikten sonra sirkeli su sürdüğünüz yerleri ılık suyla durulayınız.

Görüldüğü gibi oldukça pratik ve ekonomik olan bu yöntemle tedavi kolayca uygulanabilir. Fakat sirke bazı insanların cildinde tahrişe neden olabileceğinden kullanmadan önce dikkatli olmalısınız. Tedavi süresince derinizde herhangi bir reaksiyon oluştuğu takdirde doktorunuzla iletişime geçmeniz önerilir.

3. Uyuz Şampuanı Kullanımı

El, ayak, bilek, boyun ve  saç derisinde görülebilen bu hastalığın belirtilerini azaltmak için uyuz şampuanı kullanmak tedavi edici yöntemlerden biridir. Bu amaçla üretilen medikal ürünler; kaşıntı, kızarıklık ve döküntü gibi semptomların azalmasını sağlar. Ayrıca barındırdığı permetrin ana bileşeni sayesinde cildi rahatlatır ve belirtileri yok eder. 

Ürünü kullanmak için öncelikle uygulayacağınız bölgenin temiz olması gerekir. Kaşınan bölgelere iyi bir şekilde sürdükten sonra 10-15 dakika beklemeli ardından şampuanı güzelce durulayıp kurulanmalısınız. Haftada bir kez ya da doktorun tavsiye ettiği şekilde kullanmaya devam etmelisiniz.

4. Uyuz Losyonu Kullanımı

Uyuz üzerinde etkili sonuçlar verebilen bir diğer tedavi yöntemi ise losyon kullanımıdır. Bu tarz ürünleri kullanılırken parmak araları, koltuk altı, dış genital bölge ve dirsekler gibi alanlara yoğunlaşmalısınız. Eğer losyon, duş sonrası kullanılacaksa vücudun kuruması beklenmelidir. Boyundan aşağı tüm vücuda sürüldükten sonra vücutta 8 saat durması gerekir. Uygulamadan sonra temiz kıyafetler giyilmeli ve çarşaflar değiştirdikten sonra yatağa girilmelidir. 

Eğer tedavinizi destekleyebilecek doğal içerikli bir losyon arıyorsanız, Sante Plus Sante Care Cilt Bakım Losyonu’nu kullanabilirsiniz. 125 ml şişe formunda sunulan ürün, koruyucu içermez ve yağlı jel formdadır. Her yaş grubuna uygun olan losyon, 7 ila 10 günlük kullanım imkanı sağlar. Peki  Sante Care losyon nasıl kullanılır?

  • Günde en az 1 defa 8 saatten az ve 12 saatten fazla ciltte kalmaması koşuluyla temiz yüzeye sürülür. 
  • Akşam sürülüp sabah duş alındığı takdirde daha etkili sonuç verir.
  • En az 7 en çok 10 gün kullanılması tavsiye edilir. 

Sante Care uyuz losyonu doğal içeriklerden oluştuğu için güvenle kullanılabilir ve vücutta kötü koku bırakmaz. 

5. Uyuz Kremi Kullanımı

Evde uyuz tedavisi için 7 öneri
Evde uyuz tedavisi kapsamında dikkate alabileceğiniz önerilerden bir diğer ise, banyoda lif kullanmamaktır.

Uyuz hastalığı tedavisinde kullanılan çeşitli kremler oldukça faydalı sonuçlar sağlayabilir. Bu kremlerin etken maddesi olan permetrin, uyuz böceğinin sinir sistemini paralize ederek etkisiz hale getirir.  Vücuda sürüldükten sonra 12 saat sonra duş yoluyla temizlenebilir. Permetrin içeren kremlerin vücutta emilimi ve atılımı hızlı olduğu için deride birikmesi söz konusu değildir. Eğer krem hasta olmayan birisi tarafından uygulanacaksa tek kullanımlık eldivenlerle uygulanmalıdır.

Hastalığa karşı tamamen bitkisel bir krem arıyorsanız Sante Plus uyuz kremini kullanabilirsiniz. Tüm yaş gruplarına uygun olan bu krem sayesinde kaşıntı ve döküntü gibi olumsuz semptomların hızlıca giderilmesi sağlanır.

6. Uyuz Hastalığı için Tuz Tedavisi

Hemen hemen her gün mutfakta kullandığınız tuz, uyuz tedavisinde sizlere yardımcı olacak doğal bir ilaçtır. Bu noktada tedavi için iki farklı tarif deneyebilirsiniz;

1.Tarif:

  • 500 ml su içerisine 1 yemek kaşığı tuz ekleyiniz.
  • Tuzlu suyu pamuk ya da gazlı bez yardımıyla kaşınan bölgelere sürünüz.
  • Bu yöntemi sabah uyandığınızda ve gece yatmadan önce  uygulayınız.
  • Kaşıntı şikayetiniz geçene kadar bu yöntemi uygulamaya devam ediniz.

2.Tarif:

  • Bu tarifte tuzla birlikte bazı bitkisel malzemeleri karıştırmanız gerekir.
  • 1 fincan kekik suyu, 10 ml ardıç yağı, 1 yemek kaşığı tuz, 1 su bardağı sirke ve 1 fincan lavanta suyunu karıştırınız.
  • Karışımı kaşınan bölgelere sürüp 2 saat kadar bekleyiniz.
  • Daha sonra ılık bir duş alarak vücudunuzu kurutup temiz giysiler giyiniz.

Bu karışımlar sayesinde kaşıntı ve döküntüyle mücadele eden cildinizi rahatlatabilir, tedaviyi hızlandırabilirsiniz. Doktorunuzun size önereceği ilaç, krem ve losyonlara ek olarak tuz tedavisini de uygulayabilirsiniz. 

7. Uyuz Tedavisinde Çay Ağacı Yağı Kullanımı

Antiseptik özelliğiyle bilinen çay ağacı yağı, uyuz kaynaklı akarları yok etmede etkili bir doğal yöntemdir. Cilt enfeksiyonlarında da oldukça faydalı olan bitkisel ürün, semptomları hafifletir. Uçucu bir yağ olduğu için taşıyıcı diğer yağlarla beraber kullanılması önerilir. 2-3 damla çay ağacı yağıyla bir çay kaşığı badem ya da zeytinyağını karıştırarak cildinize uygulayabilirsiniz. Bu işlemi günde 2 kere uygulamak yerinde olacaktır. Çay ağacı yağı hassas ciltli insanlarda kızarıklık, yanma, şişlik ve kaşıntı gibi yan etkilere neden olabilir. Dolayısıyla uygulama yapılmadan önce küçük bir bölgeye sürülerek test edilmelidir.

8. Kolonya Uyuza İyi Gelir mi?

Evde uyuz tedavisi için 7 öneri
Yaşam alanınızda başkaları da varsa, kıyafetlerinizi ayrı ayrı yıkamanız önerilir.

Kolonyanın alkol içeriyor olması birçok kişiye uyuz tedavisinde etkili olup olmadığını düşündürür. Her ne kadar etil alkolün antibakteriyel özelliği olsa da tedavi için başlı başına yeterli gelmez. Bir pamuğa dökülen kolonyayı kaşınan bölgelere sürerek etki etmesi sağlanabilir. Bu sayede kısa süreliğine dahi olsa kaşıntı hissiyatını rahatlatabilir. Eğer doktorunuz bu yöntemi tavsiye ederse düzenli olarak uygulayabilirsiniz. 

9. Uyuz Hastalığı Kendiliğinden Geçer mi?

Uyuz hastalığı yatış gerektirmeyen bir hastalık olsa da kendiliğinden geçmez. Tedavi için doktorların yazdığı ilaç ve kremleri eksiksiz uygulamalı ve bunun yanında destekleyici tedavi yöntemlerini de ihmal etmemelisiniz. Bulaş riski ve hızı yüksek olduğundan uyuzdan şüphelenenlerin hiç beklemeden hekime danışması gerekir.  

İlaç kullanımına ve genel hijyen kurallarına dikkat etmek kaydıyla uyuzdan kurtulmak pekala mümkün. Ancak tedavi sonrası hastalığın semptomları birkaç hafta daha devam edebilir. Bu süre tamamlandıktan sonra tekrar doktor muayenesinden geçerek son kontroller yapılmalıdır. Eğer akarlar hala vücutta bulunuyorsa tedaviye devam edilir. 

Kurtulmak istediğiniz uyuz hastalığınızı, Uyuz Nasıl Geçer? Yazımıza tıklayarak, önerilerimizle kurtulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir