Günümüzde en sık görülen deri hastalıklarından birisi uyuzdur. Cilt üzerinde alerjik tepkimelere sebep olarak kaşıntı ve döküntüyle kendini gösterir. Özellikle geceleri ve sıcak duş sonrası şiddetlenen kaşıntı, hastanın uykusunu bölerek günlük hayatını olumsuz yönde etkiler. Kolay bulaşan ve kişiyi sosyal hayatta oldukça zorlayan bu hastalık, bazı doğal ürünler ve ilaçlarla tedavi edilebilir. Uyuzdan kurtulmanın yolları arasında en etkili olan şüphesiz ki uzman doktorlardan destek almaktır.
İçindekiler Tablosu
1. Uyuz Nedir?
Uyuz, Latince adı sarcoptes scabiei olan akarların yol açtığı bir deri hastalığıdır. Kaşıntı ve döküntüyle karakterize olmuştur ve kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu mikroskobik canlılar, cildin üst dokusuna tüneller açıp yerleştikten sonra yumurtalarını bırakırlar. Bu deri rahatsızlığında akarların hastalığı bulaştırmasından ziyade vücuda yerleşerek çoğalması ayırt edici özellik olarak öne çıkar.
Uyuz tedavisinde kullanılan Sante Plus Sante Care Cilt Bakım Losyonu kullanıcıları tarafından oldukaça olumlu geri dönüş almaktadır. Kullanmak ve deyayları için tıklayabilirsiniz.
2. Uyuz Belirtileri Nelerdir?
Uyuz belirtileri, akarların vücuda yerleşmesinden 4 ila 6 hafta sonra ilk semptomlarını göstermeye başlar. Daha önce bu hastalığa yakalanmış kişilerdeyse belirtiler 1-4 gün içinde görülür. Peki hastalığın belirtileri nelerdir? Genel olarak en yaygın semptomlar şöyle sıralanabilirler;
- Deride döküntü, sivrisinek ısırığı ve sivilce benzeri komplikasyonlar görülür.
- Özellikle yaşlı ve çocuklarda geçmek bilmeyen şiddetli kaşıntı hissi oluşur.
- Deri üzerinde içi sıvı dolu küçük kabarcıklar, kesik ve kabuklanmalar meydana gelir.
- Parmak araları, bilekler, deri kıvrımları, bel ve göbek çevresi, baş, boyun, cinsel organ, göğüs ve avuç içinde şiddetli kaşıntıya neden olur.
- Geceleri daha da şiddetlenen yoğun kaşıntı hissi yaşanır.
- Sıcak banyo sonrası daha da artan kaşıntı durumu hissedilir.
Geçmeyen uyuz kaşıntısı ve belli koşullarda şiddetlenerek artması hastalığın temel belirtilerini oluşturur. Doğru bir tedavi yöntemi uygulanması bu belirtilerin azalmasını sağlamak açısından oldukça önemlidir.
3. Uyuz Kendiliğinden Geçer mi?
Uyuz hastalığına yakalanan kişilerin merak ettiği konuların başında bu durumun kendiliğinden geçip geçmeyeceği sorusu yer alır. İnsandan insana bulaşan rahatsızlığın tedavi edilmeden iyileşmesi beklenemez. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa hastalığın iyileşme süreci de o kadar kısalır. Fakat ilerlemesini önleyebilmek için aşağıda verilen yöntemler de uygulanabilir:
- Bulaş riski taşıyan kişilerle aynı yerde uyumamak, duş almamak ve ortak eşyaları kullanmamak
- Giyilen giysileri, kullanılan tüm nevresim takımlarını yüksek ısıda yıkamak ve ütülemek
- Bulunulan ortamı mümkün olduğunca havalandırmak ve elektrik süpürgesiyle sık sık temizlemek
- Uyuzlu kişinin temas ettiği ancak yıkanması mümkün olmayan eşyaları kapalı bir poşette 3 gün boyunca bekletmek
- Antibakteriyel özelliklere sahip karanfil yağı, çay ağacı yağı ve antiinflamatuar özelliğiyle bilinen diğer ürünleri cilde uygulamak
- Yatıştırıcı özelliğe sahip aloe vera jelini kaşınan bölgelere sürmek
Tedavi aylarca sürebildiğinden hastaların sabırlı ve dikkatli olması büyük önem taşır. Rahatsızlık süresi boyunca günlük hijyen şartlarına azami özen gösterilmeli ve doktor tarafından belirlenen tedavi yöntemi eksiksiz uygulanmalıdır. Yukarıda verilen faktörlerin yanı sıra doktorun tavsiyesine uygun kremler ve ilaçlar kullanılarak da uyuzu tedavi etmek mümkündür.
4. Uzun Süre Geçmeyen Uyuz İçin Ne Yapmalı?
Vücuda yerleşen akarlar ortalama 2 ay kadar yaşayabilir. Kişinin cildinden ayrıldıktan sonra yerleşecek başka bir bölge bulamazlarsa genelde 3-4 gün içerisinde de ölürler. Uyuz hastalığının normal tedavisiyse ortalama 10 gündür. Tedavi aşamasından sonra kaşıntı hissi 15 gün daha devam edebilir. Eğer 20 günden uzun sürerse hastanın tekrardan tedaviye başlaması önerilir.
Uzun süre geçmeyen uyuz vakalarına ya da tedavisi ağır ilerleyen hastalara kükürtlü pomat karışımlar (permetrin krem, kükürt merhemi ve benzoat losyon gibi) ve majistraller önerilir. Kaşıntı hissini azaltmak için antihistaminik ya da hidrokortizon krem doktor tarafından reçete edilir. Ancak hidrokortizon kremler uyuz kaynaklı deri döküntülerinin görünümünü değiştireceğinden hastalığın iyileşme sürecini kontrol etmeyi zorlaştırabilir.
Uyuzdan kurtulmanın yolları arasında ilaç tedavisine ek olarak destekleyici yöntemlerden yararlanmak da sayılabilir. Banyo yaptığınız esnada Hayderma kabak lifli kükürt sabunu ve ardıç katranı sabunu kullanabilirsiniz. Ayrıca uzun süre geçmeyen uyuz zayıf bağışıklık sistemiyle de yakından alakalıdır. Bu bağlamda bağışıklık sisteminizi güçlü tutarak daha hızlı bir iyileşme sürecine girebilirsiniz.
5. Uyuz Tedavisi Nasıl Yapılır?
Uyuz belirtileri ve tedavisi için ilaçlara ek olarak genel hijyen koşullarına dikkat edilmeli ve doğal yöntemlerinden destek alınmalıdır. Öncelikle uyuz teşhisi konulan hastayla birlikte onunla yakın temasta bulunmuş tüm kişilerin tedavi altına alınması gerekir. Bu tarz vakalarda en çok tercih edilen yöntemlerden birisi de losyon kremlerin vücutta 8-14 saat arası bekletilmesi ve daha sonra ılık suyla yıkanmasıdır.
Bir diğer tedavi türü ise doz ayarlı ilaç tedavisi uygulamaktır. Antiparaziter hap olan İvermektin’in önce birinci doz, 1-2 hafta sonra ikinci doz olacak şekilde kullanımı tedavi planına dahil edilir. Ayrıca kaşıntı sonrası oluşan enfekte cilt yaraları doktor tarafından verilecek antibiyotikle de iyileştirilebilir. Ek olarak sirke gibi doğal yöntemlerin de hastalık belirtilerini azalttığı gözlemlenmiştir. Ancak, bu içerikte yer alan hiçbir bilgi sizler için doğru tedavi kılavuzunu oluşturmaz. En doğru, kesin ve net iyileşmeyi sağlamak için mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.